Tehát a Vörös – Ördög fűszer vagy csodaszer?

„Szóval az őröltet ne a lábasba, inkább a kanálra, belapátolom és elmúlt minden bajom? „ – Kérdezte egyik barátom, mikor említettem neki, hogy a paprika nem csupán az ételeknek ad színt, hanem a hétköznapoknak is. Válaszként úgy fogalmaztam: “számos bajra lehet kisegítő megoldás.”

paprika_mint_gyogyszer_1.jpg

 

Tárolását illetően a fűszerpaprika akkor marad számunkra hónapokig kiváló minőségű, ha zárt dobozban hűvös, sötét helyen tartjuk. Legutolsó választásként a hűtőszekrény is nagyon jó otthont adhat neki, feltéve, ha nem rendelkezünk spajz-al. Ez azért fontos, mert festékanyaga fény hatására is bomlik, így romlik a színező képessége.
Mindamellett, hogy fűszerünk nagyszerű ízt és színt képes varázsolni ételünknek, nem merült ki a tudástára, amit a címből is gondolhattunk. Magas a C-vitamin tartalma, az őrlési idényben ez a 300mg/100 grammot is elérheti, ami ugyan az idő múlásával fokozatosan csökken, viszont így sem elhanyagolható. Ezen túlmenően A és B- vitaminforrásként is hasznos, sőt mi több, illóolajokban, zsírban és ásványi anyagokban is gazdag.
Már felmerülhet bennünk a kérdés, vajon tényleg több mint fűszer?

A választott alanyom, a karotin mellett, szaponinokat is hordoz magában, ami érthetőbben annyit jelent, mint másodlagos anyagcsere – termékek, melyek csökkentik a koleszterinszintet, baktérium – és vírusölő hatásuk védi a szervezetet a kórokozóktól. Állítólag a szaponinok megelőzik a gyomor-bél traktus tumoros elfajulását is.
Régen is fogyasztották, mint gyógynövényt, többek között a reumatikus betegségekre gyakorolt kedvező hatása miatt. P- vitamint tartalmának köszönhetően az érrendszeri működésben is kulcsfontosságú szerepet játszik.
Egy szó erejéig visszakanyarodva pár évtizeddel, az 1831. évi kolerajárvány idején, mint megelőző gyógyszer vált ismerté. 

paprika_1.jpg

 

Napjainkban egyre többen panaszkodnak migrénes fejfájásra vagy az időjárás változás okozta „nyomott a fejem” állapottól közérzetük rossz. Minél erősebb paprikát, vagy fűszerpaprika – őrleményt eszünk, amiben van egy jó adag kapszaicin, erre enyhítő megoldás lehet. Egyik nagyon jó tulajdonsága a csípősség okozójának, hogy enyhíti a fejfájást, sőt, csökkenti a reumás izületi gyulladásokat is, ilyenkor már lehetséges, hogy hatásosabb kapszaicin tartalmú kenőcsöt esetleg tapaszt is alkalmazni.
Mindemellett az ördögien pikáns hatóanyag, megvédi a DNS-ünket, az örökítőnket, a káros karcinogén vegyület hatása ellen.
Gondolná az ember, hogy a konyhában, akár a mindennapokban használt kis zacsiban tartott porocska, milyen hasznos is tud lenni?
Visszatérve akár a csemege paprikáig, vigyázniuk kell a fogyókúrázóknak, mert magas cukortartalommal bír a nevezett ízesítő, pontosabban 20-25 %-a cukor. Ez számilag annyit jelent, hogy tartalmaz 1000-1500 KJ100g.

A végszót zárnám egy ideillő mondattal, amiből bőven kiveszi a részét a fentiekben említett fűszer-őrleményünk:

„ Van, aki gazdagságra áhítozik, akad, aki hírnévre, de mindenki vágyik egy jó gulyáslevesre! „

gulyasleves.jpg

 

Egy kis segítség egy nagyon ütős gulyás összekovácsolására:
Hozzávalók 4 főre:

  • füstölt szalonna                                                      20 dkg
  • vöröshagyma                                                   3-4 közepes fej
  • fokhagyma                                                       1 kisebb fej
  • marhahús (lehetőleg comb)                      40 dkg
  • füstölt sertés oldalas                                    40 dkg
  • lecsó paprika és paradicsom                    2-2 db
  • burgonya                                                           30 dkg
  • répa és petrezselyem gyökér                   2-2 szál
  • paszternák                                                        1 szál
  • só, bors, őrölt köménymag,                       ízlés szerint kb 1 púpos kiskanál
  • római kömény őrölt       (a csel)                 fél púpos kiskanál
  • fűszerpaprika – őrlemény                          2-3 teáskanál

Ha a műhely előállt, készítsük hát el:

Első lépésben, minden hozzávalót kockázzunk föl, a vöröshagymát és a szalonnát finomra, a zöldségeket 1×1 -, a marhát 1,5×1,5 cm-es kockákra daraboljuk. A sertés oldalast elég, ha csak rusztikusan tördeljük, a fokhagymát pedig péppé zúzzuk.
Fogunk egy lábast, amiben a szalonnát kiolvasztjuk, majd hozzáadva a hagymát üvegesre pirítjuk. Beledobjuk a fokhagymát, a paradicsomot és paprikát, majd addig pirítjuk, míg a vizet amit az alapanyagok tartalmaznak, elpárolog. Nagyon fontos mozzanat, hiszen a fűszerek, amik belekerülnek majd az alapunkba, zsírban oldódnak igazán, nem pedig vízben. Oldalra húzzuk a tűzről lábasunkat, és fűszerezzük a paprika őrleményünkkel, borssal, őrölt köménnyel és a csel fűszerrel, az őrölt római köménnyel.
Kevés vizet (kb 1 dl) hozzáadva felforraljuk és zsírjára pirítjuk. Ezt a műveletet háromszor ismételjük meg legalább. Így készül el, az ételünk szaftja, ami pörköltnél vagy tokánynál nagyon fontos, és gulyáslevesnél is meghatározó folyamat. Ha mindezzel megvagyunk, beleforgatjuk a marhánkat, sózzuk, majd folyamatos víz hozzáadásával pörkölt szerűen félkészre pároljuk a húsunkat. Ezen a ponton tehetjük bele a maradék zöldségeket (kivétel a krumpli) és a füstölt oldalast. Fölengedjük 1,7-2 liter vízzel és ha felfőtt alacsony lángon forraljuk. Ügyeljünk arra, hogy a zöldségünk ne főjön túl puhára, hiszen a burgonya még várat magára. Akkor dobjuk a levesünkbe a krumplit, mikor a hús és a zöldségek majdnem készen vannak. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a zöldségünk rest legyen a burgonya hozzáadásakor.
Megvárjuk, míg minden egyenletesen puhára fő a lábasunkban, majd nincs más dolgunk, mint tányérokba szedni és elfogyasztani.
Remek választás lehet mellé egy friss és ropogós kenyér.

Jó étvágyat! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!