A percek alatt elkészíthető méregtelenítő húsvéti szendvics

 

Nolám csak, mára már kiderül, hogy a húsvét ünnepén fogyasztott jól megfüstölt sonka is gyógyhatással bír? Úgy gondolom, ha megfelelő alapanyagokkal párosítjuk a nyuszi által pörkölt kötözött húst, a telítettség érzés mellett, méregteleníthetünk is. 

Mindazok előtt, hogy bemutatnám a következő receptemet, szeretnék pár szót ejteni a medvehagyma jótékony hatásairól. (Nyugi, előbb – utóbb jön a címből következtethető vendégváró szenya is.) Ahogy már olvashattuk, a macik egyik kedvence, a medvehagyma, vitamintartalmának köszönhetően, nagyszerűen javítja a szervezet ellenálló képességét. Felfedezhető benne B1 és B2, túlnyomórészt pedig A, C és H vitamin. Jelentős az ásványi anyag tartalma, hordoz magában magnéziumot, cinket, kalciumot és vasat is. 

medvehagyma_levelke_2.jpg

Egy svájci gyógyfüves lelkész állítása szerint, az egész test megtisztítója. Az örökös betegeskedő embereknek, reumásoknak, bőrbetegeknek a növényt tisztelniük kell, mint az aranyat.
Más nevén, a boszorkányhagyma, az egyik leghatásosabb gyomor, bélrendszer és vértisztító hatású.
Nincs nagy dolgunk, csupán 2,5 dl vízzel leforrázzuk a frissen vágott leveleket, és szépen lassan elkortyoljuk étkezés előtt. Napi egy csésze medvehagyma tea bőven elegendő. Ha nem bírunk ellenállni a kísértésnek, akkor a mennyiséget megtartva a teához képest, borral is elkészíthetjük. Mind a két lehetőségnél nagyszerű ízesítőnk lehet egy jó kanál méz. 

Már a régmúltban elterjedt az elemzett növényünk vérnyomáscsökkentő hatása, akár csak a fokhagymának. Mindazok mellett, hogy lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, és csökkenti a vérzsírt, vigyázniuk kell azoknak, akik véralvadásgátló szereket szednek. Ugyanis más néven, a vadfokhagyma fokozhatja a vérzés kockázatát. Még mielőtt annyi információt préselnék ebbe a leheletnyi szövegbe, hogy soknak tűnne, jöjjön hát az én húsvéti sonka receptem. A fogás nem csupán hatásos, méregtelenítő tavaszi újdonság, nem csak vendégváró az ünnepi asztalon, hanem mindezek fejében egy felejthetetlen ízbomba is egyben.

medvehagyma_kalacs_sonka_martogatos_1_xxx.JPG

 

Húsvéti sült sonka, házi borsos kalács, medvehagymás juhtúrókrémmel (4 főre):

Az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnátok.

Hozzávalók a házi kalácshoz:

  • búzafinomliszt (BL55)       40 dkg
  • élesztő                                  10 gramm
  • tej 2,8 vagy 3,6 %-os         2 dl
  • tojás                                      1-1 (1 a tésztába, 1 a kenéshez,)
  • extra szűz oliva olaj           1 evőkanál
  • kristálycukor                      1 mokkáskanál
  • só                                           ízlés szerint
  • színes egész bors                1 csomag
  • vaj                                         10 dkg
  • szezámmag                          2 evőkanál

 

medvehagyma_brosos_kalacs_3_xxx.JPG

 

Hozzávalók a sonkához:

  • füstölt, főtt sonka             50 dkg
  • vaj                                      10 dkg
  • tojás                                   4 db

Hozzávalók a medvehagymás juhtúrókrémhez:

  • juhtúró                              10 dkg
  • tejföl                                   20 dl
  • medvehagyma                  1 kis csomó
  • krémsajt                            10 dkg (én egyszerű tömlős sajtot használtam) 

 

medvehagyma_sonkas_szendvics_1_xxx.JPG 

Szóval pikk-pakk megvan, lássunk hát hozzá:

  1. A kalácshoz a lisztet érdemesebb kitenni melegebb helyre, ha hideg helyen tároljuk pl. spajzban. Ha melegebb liszttel dolgozunk, hamarabb megfog kelni a tésztánk. A hozzávalókat (a borsot, szezámmagot, vajat kivéve) szépen tálba öntjük, és összedolgozzuk. Másfél órát állni hagyjuk, meleg helyen.
  2. Amíg a tésztánk kel magának, a sonkát vékonyan fölszeleteljük és vajon mindkét oldalát serpenyőben aranybarnára sütjük. Félretesszük csöpögni és kihűlni. Nekem mondhatni szerencsém volt, sikerült friss házi sonkához jutnom. 
    A tojásokat jól sózott vízben keményre főzzük. Szükséges a vízbe elég sok só, így könnyebben pucolhatóak lesznek majd a tojáskák.

  3. A medvehagymát apróra szeleteljük és egy villa segítségével, jól összedolgozzuk a tejföllel, juhtúróval és a krémsajttal.
  4. A színes borsokat, borsőrlőbe öntjük, hogy majd a tésztára frissen őröljük. Ha nincs őrlőnk, vagy mozsárunk, semmi gond, egy konyharuhát fogunk, kiterítjük. Felére öntjük a borsszemeket, másik felét ráhajtjuk a konyharuhának és kloffolóval, jól összetörjük a borsokat.
  5. A tésztánknak lassan ébresztő, szóval, ha eltelt a másfél óra, kivesszük a tálból és átgyúrjuk. Szép 3 egyenlő részre osztjuk, és mind a 3 gombóckát 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Rászórjuk a tésztalapokra a frissen őrölt borsot, és szépen szorosan föltekerjük mind a 3 lapot.
  6. A tésztalapokból fonatot készítünk, megkenjük a felszínét fölvert tojással és megszórjuk a szezámmaggal. Sütőpapírra helyezve, sütőben 170 C°-on 35-40 perc alatt, aranybarnára sütjük.
  7. Utolsó lépésnek nem maradt más, mint a tálalás. A kalácsot szeleteljük, és vajban mindkét oldalát pirítsuk meg. Megkenhetjük a medvehagymás juhtúrókrémmel, és pakolhatjuk rá a sonkát, vagy külön-külön is tálalhatjuk.
    Friss vajban pirított puha kalács, ropogós házi sonkával és medvehagymás mártogatóssal.

    Jó Étvágyat hozzá és Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok! 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!