Mostanára a piac összes árusánál találhatunk belőle és éppen ezért tartom valószínűnek, hogy aki szereti, már elkészítette vele a kedvenc ételét. Nem másról van itt szó, mint a hatalmas gyógyerejűnek mondható medvehagymáról. Visszalapozva pár bejegyzést, olvashattok róla néhány érdekességet, és konyhai tippet.
Lehet, hogy elkészítettük már vele a számunkra legkedvesebb fogást, és úgy érezzük, telítődtünk a kígyóhagyma erejével és ízével. Esetleg, ha maradt még a hűtőnkben 1-2 köteg, természetesen a kidobás szóba sem jöhet, sőt még az sem, hogy egyik polcról a másikra rakosgatjuk. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint fogni egy pár alapanyagot, és egy botmixert, majd az egészet percek alatt egy csattos üvegbe zárni. Nem csavarva tehát a szót, pestot készíteni.
Ezt a lépést érdemes lehet mihamarabb meglépni, míg nem fonnyad meg teljesen a hűtőnkben lévő medvehagyma kiváló levélkötege. Mivel a boszorkányhagyma idő hatására hatóanyagaiból veszít, és fonnyadás vagy szárítás után, sokkal kevesebb jó tulajdonsággal bír, érdemes időben a vitaminbombát kelepcébe zárni.
Tartósításra a fagyasztás is remek ötlet lehet, esetleg a napon való szárítás. De ha igazán ütős vitamin és íz bombát szeretnénk létrehozni, kövessük a lentiekben megadott pár perces lépéseket.
Hozzávalók :
- Medvehagyma 1 csomó, kb 12-14 dkg
- Parmezán sajt 10 dkg
- Fenyőmag 2 evőkanál
- rózsabors 1 teáskanál
- extra szűz oliva olaj 1 dl
- Só ízlés szerint – nekem 0,5 kávéskanál vált be
A rózsaborsos medvehagyma pesto elkészítése:
Csak egy gázrózsa, és egy száraz serpenyő szükséges, amiben magas lángon megpirítjuk a fenyőmagot és a rózsaborsot.
A botmixer keverőtáljába borítjuk a pirított alapanyagokat a medvehagyma levelekkel és a darabolt parmezán sajttal egyetemben. Lassú fokozaton elkezdjük a hozzávalókat pürésíteni és csurgatva hozzá az oliva olajat, krémes állagúra turmixoljuk. Ha nincs kifejezetten magas falú botmixer tálunk, akkor ezt helyettesítheti egy 1 literes kancsó is. Csak azért tartom ezt fontosnak, hogy megőrizzük a konyhánk falát a zöld pöttyöktől és magunkat a fölösleges takarítástól.
Ha a pesto fölvette a neki szánt oliva olaj mennyiséget, só hozzáadásával állítsuk be az ízét kellemesre. A sós íz, idő hatására a hűtőben állva erősödhet.
Nyugodtak lehetünk, 3-4 hétig 2-5 C°-on vígan elvan, egy piciny üvegbe zárva.
Pár tipp, mi jöhet még a Pesto segítségével össze…
Ezzel, hogy nyárára is készítettünk magunknak egy jó adag tavaszi kedvencet, ne csak pirítósra kenve fogyasszuk!
– Ha eljön az újburgonya szezon, és krémlevesen vagy egy egyszerű tejfölös krumplilevesen agyalunk, legyünk bátrak, és csaljunk a lábasba a leves készítésekor 1-2 teáskanál macihagyma pesto-t. Az íze bámulatos lesz.
– Újféle pogácsán törjük a fejünket, mert unjuk a sajtosat és a megszokott tepertőset? Nem kell eltérni a megszokott recepttől, egyszerűen csak kipótolni a tésztát 1 kis kanálka kígyóhagyma pesto-val, és máris újabb varázslatot vittünk a konyhánkba.
– Lassan szüretelhető a friss spenót? Hiszen az fokhagymával és borssal az igazi. Ámde, ha maradt még az üveg alján egy kicsi parmezános levélke turmix, akkor helyettesíthetjük a fokhagymát vele.
Ez az a csel, ami hatásos és ütős is egyben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: