Nolám csak, mára már kiderül, hogy a húsvét ünnepén fogyasztott jól megfüstölt sonka is gyógyhatással bír? Úgy gondolom, ha megfelelő alapanyagokkal párosítjuk a nyuszi által pörkölt kötözött húst, a telítettség érzés mellett, méregteleníthetünk is.
Mindazok előtt, hogy bemutatnám a következő receptemet, szeretnék pár szót ejteni a medvehagyma jótékony hatásairól. (Nyugi, előbb – utóbb jön a címből következtethető vendégváró szenya is.) Ahogy már olvashattuk, a macik egyik kedvence, a medvehagyma, vitamintartalmának köszönhetően, nagyszerűen javítja a szervezet ellenálló képességét. Felfedezhető benne B1 és B2, túlnyomórészt pedig A, C és H vitamin. Jelentős az ásványi anyag tartalma, hordoz magában magnéziumot, cinket, kalciumot és vasat is.
Egy svájci gyógyfüves lelkész állítása szerint, az egész test megtisztítója. Az örökös betegeskedő embereknek, reumásoknak, bőrbetegeknek a növényt tisztelniük kell, mint az aranyat.
Más nevén, a boszorkányhagyma, az egyik leghatásosabb gyomor, bélrendszer és vértisztító hatású.
Nincs nagy dolgunk, csupán 2,5 dl vízzel leforrázzuk a frissen vágott leveleket, és szépen lassan elkortyoljuk étkezés előtt. Napi egy csésze medvehagyma tea bőven elegendő. Ha nem bírunk ellenállni a kísértésnek, akkor a mennyiséget megtartva a teához képest, borral is elkészíthetjük. Mind a két lehetőségnél nagyszerű ízesítőnk lehet egy jó kanál méz.
Már a régmúltban elterjedt az elemzett növényünk vérnyomáscsökkentő hatása, akár csak a fokhagymának. Mindazok mellett, hogy lassítja a koleszterin lerakódását az érfalakon, és csökkenti a vérzsírt, vigyázniuk kell azoknak, akik véralvadásgátló szereket szednek. Ugyanis más néven, a vadfokhagyma fokozhatja a vérzés kockázatát. Még mielőtt annyi információt préselnék ebbe a leheletnyi szövegbe, hogy soknak tűnne, jöjjön hát az én húsvéti sonka receptem. A fogás nem csupán hatásos, méregtelenítő tavaszi újdonság, nem csak vendégváró az ünnepi asztalon, hanem mindezek fejében egy felejthetetlen ízbomba is egyben.
Húsvéti sült sonka, házi borsos kalács, medvehagymás juhtúrókrémmel (4 főre):
Az elkészítése egyszerűbb, mint gondolnátok.
Hozzávalók a házi kalácshoz:
Hozzávalók a sonkához:
Hozzávalók a medvehagymás juhtúrókrémhez:
Szóval pikk-pakk megvan, lássunk hát hozzá:
Jó Étvágyat hozzá és Kellemes Húsvéti Ünnepet Kívánok!